|
|
|
Un any més, contactem amb vosaltres per tal de desitjar-vos Bones Festes i molta sort i salut per l'any 2022. Esperem que tant vosaltres com les vostres famílies i amistats, hagueu tingut un bon 2021 i ens alegrem de poder compartir amb vosaltres alguns dels projectes desenvolupats aquest any.
|
|
Alguns projectes desenvolupats l'any 2021
|
|
Suport a la definició de l'ESTRATÈGIA EITB 2030
|
|
Al llarg d´aquest 2021 hem format part del grup de treball que ha definit les línies d´actuació generals i els projectes clau de futur d´EITB: ESTRATÈGIA EITB 2030. Sota el lema “El futur que volem compartir”, s'han presentat els reptes principals del grup audiovisual públic després d'haver realitzat durant els darrers mesos una anàlisi profunda de l'ecosistema audiovisual i una reflexió interna per part de diferents equips de professionals d'EITB. Ser la garantia de continguts audiovisuals bascos i en euskera davant dels nous consums i suports digitals és un dels reptes clau d'aquest pla, així com ser referent en informació i servei públic per a la societat basca. L'Estratègia 2030 també prioritza que EITB estigui connectada amb la joventut i esdevingui la finestra basca al món. El document conté una visió de l'entorn dels serveis audiovisuals públics, una redefinició de la visió EITB 2030, elements essencials de l’estratègia alineada amb Europa i un pla d'acció amb 12 prioritats, 56 línies d'acció i 15 primers projectes clau de desenvolupament.
|
|
Impuls de l'estratègia en institucions culturals
|
|
Al llarg d'aquest any 2021 hem continuat donant suport a diverses institucions culturals en els seus processos de reflexió estratègica i millora organitzativa. Entre tots, clients i equip MOMENTUMco, hem anat evolucionant cap a una cultura més àgil on la visió del model de canvi i les estratègies d'avanç agafen el rol central de la reflexió estratègica i es combinen amb la necessitat de facilitar l'execució basada en projectes clau. Aquest 2021 hem tingut l’oportunitat de treballar amb diverses institucions i equipaments culturals com el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), L’Auditori de Barcelona, l’Institut Municipal Reus Cultura, el Monestir de Pedralbes, el Museu de Llívia o el Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra. Així mateix, hem seguit donant suport al Servei de Museus del Departament de Cultura de Catalunya en el seguiment de diversos projectes d’estratègia. En un moment de canvis constants de l’entorn i naixement de noves demandes socials, especialment en el món cultural, els treballs estratègics realitzats s’han centrat majoritàriament en l’obertura als públics i la implicació i connexió amb la ciutadania, sempre considerant les particularitats de cada centre. Dels diferents projectes, desenvolupats sota el lideratge dels equips directius i tècnics dels centres, voldríem destacar per la seva notorietat com a gran museu d’art medieval el treball desenvolupat amb l’equip del MEV Museu d’Art Medieval de Vic.
|
|
Suport a la innovació a l'Ajuntament de Viladecans (Premi CNIS 2021)
|
|
Durant aquest 2021 hem format part de la Secretaria Tècnica de l'Ajuntament de Viladecans que impulsa i desenvolupa el nou Model d'Innovació de l'Ajuntament (MIA) , un model que aposta per l'aplicació de noves metodologies i una cultura organitzativa basada en missions i més descentralitzada, amb l’objectiu d'accelerar l'aplicació de polítiques públiques i millorar la qualitat de vida de la ciutadania. En aquesta línia, hem donat suport en la planificació estratègica, coordinació i seguiment dels 24 projectes d'innovació de mandat, liderats per personal municipal, en els àmbit s de l’educació, la transició ecològica i econòmica, la transformació digital i la transformació de l’espai públic. Amb tot l'esforç, talent i dedicació invertits durant aquest temps, aquest projecte ha estat erigit com a millor projecte d'innovació pública d'Espanya als Premis CNIS 2021 del Congrés Nacional d'Innovació i Serveis Públics, una distinció que denota la qualitat del treball dut a terme per l'Ajuntament de Viladecans en favor de la innovació dins de l'administració pública.
|
|
Acompanyament en processos de reflexió sobre les ciutats del futur: Agenda Urbana de Catalunya i Ciutats Amigues de les Persones Grans
|
|
Cada cop hi ha una major concentració de la població en àrees urbanes, que esdevenen i continuaran essent els pols socials i econòmics del futur. Segons les perspectives d’urbanització mundial, elaborades per les Nacions Unides, s’estima que l’any 2050 el 66% de la població mundial viurà a les ciutats. Així, les ciutats seran un element imprescindible per aconseguir un desenvolupament sostenible a nivell de societat. L’any 2016, en el marc de la Conferència de les Nacions Unides sobre l’Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible (Hàbitat III) celebrada a Quito, es va elaborar la “Nova Agenda Urbana” que té per finalitat assolir un model de desenvolupament urbà sostenible a diferents nivells. Des de la Generalitat de Catalunya s’ha impulsat darrerament l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya i, amb aquesta finalitat s’han definit 6 eixos temàtics i 12 grups de treball. Aquest any hem acompanyat alguns d’aquests grups de treball a dur a terme les reflexions iestructurar-ne els resultats per avançar cap a l’elaboració dels documents estratègics a partir dels quals es redactarà finalment l’Agenda Urbana de Catalunya.
També hem col·laborat amb la Diputació de Barcelona per tal d’ajudar a una ciutat del volant de 20.000 habitants a esdevenir una vila amigable amb les persones grans en el marc del programa impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest programa neix amb l’objectiu de donar resposta a l’envelliment de la població i la seva concentració en ciutats. El programa “Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans” es basa en la participació de les persones grans per tal de dur a terme una diagnosi i establir un pla d’acció que permeti incorporar la perspectiva de les persones grans en l’establiment i desenvolupament de les polítiques municipals.
|
|
El repte de la gestió del coneixement a les organitzacions públiques
|
|
El gran repte que es planteja per a aquelles administracions que ja estan treballant a fer del coneixement de les seves persones i equips de treball un dels principals actius de l'organització, és aconseguir que aquests equips i persones interioritzin com un valor la generació i l'intercanvi de coneixement, fins al punt que sigui un hàbit per a totes. Aquest any hem continuat treballant per fer front a aquest repte:
- donant suport als departaments d’anàlisi i avaluació de dades
- apostant per l’automatització i millora de les eines de reporting
- generant espais de diàleg i d’intercanvi de coneixement
- fomentant l’hàbit d’avaluar per aprendre i la cultura d’intercanvi
- posant a l’abast plataformes tranversals per compartir la informació
- i donant suport per a l’empoderament dels tècnics i tècniques a través de la formació en metodologies de gestió (com la gestió per projectes) i eines per a l’avaluació

|
|
Avaluació de projectes socials en diversos àmbits
|
|
Aquest any estem completant dos projectes en l’àmbit de l’avaluació de programes socials destinats a reduir la desigualtat i la vulnerabilitat, que pateixen moltes persones. D’una banda treballem amb el CONSORCI DEL BARRI LA MINA fent una anàlisi de la intervenció social que es realitza al barri, incloent les actuacions realitzades, tant per iniciativa pública, com privada. L’objectiu, un cop realitzada aquesta anàlisi, és poder completar una reflexió estratègica, incloent propostes de millora. D’altra banda, també hem portat a terme l’avaluació d’un projecte de cooperació internacional de la Generalitat de Catalunya dirigit per l’ASSOCIACIÓ ETHNIC, que s’ha desenvolupat a Gàmbia i que té com a objectiu millorar la inclusió i inserció de dones en situació de vulnerabilitat. En el marc d’aquesta avaluació, s’ha analitzat l’impacte immediat del Programa a nivell formatiu i ocupacional, així com en l’esfera personal de les participants.
|
|
Clients nous o retrobats aquest 2021
|
|
El futur de les ciutats intel·ligents
|
|
Seguim ajudant a tot tipus de municipis a esdevenir una Smart City, per tal de poder millorar la qualitat de vida de la seva ciutadania fent servir les noves tecnologies. La gestió del coneixement generat per les dades que es generen a les ciutats és cabdal i necessari. Però, i si l’avenç de la tecnologia és més ràpid que el nostre nivell d’adaptació a ella? La tecnologia blockchain ja és una realitat i aporta certesa, confiança, descentralitat i equitativitat per a tothom. L’Internet de les coses (IOT) connectada mitjançant l’ús de plataformes impulsades per la blockchain, ofereix alguns dels avantatges reals en termes de recopilar, gestionar, mantenir i compartir dades d’una manera distribuïda però segura. Pensem que els contractes intel·ligents, una de les aplicacions de la blockchain, poden esdevenir la desitjada automatització de molts tràmits administratius, lents i ineficients, que moltes de les actuals ciutats “intel·ligents” tenen en el seu catàleg de serveis.
|
|
Un llibre interessant: Michael Sandel, La Tiranía del Mérito
|
|
El professor de filosofia política Michael Sandel en el seu darrer llibre La Tiranía del Mérito reflexiona sobre la profunda divisió entre guanyadors i perdedors de la societat actual, fet que ha contaminat la nostra realitat política, i ens ha dividit profundament de forma binaria. Aquesta divisió, en part, té a veure amb la desigualtat. Aquells que han assolit el cim social han arribat a creure que el seu èxit és obra seva i menyspreuen als que no ho han aconseguit, provocant ressentiment i inflamant la divisió entre guanyadors i perdedors de la nova economia. Aquesta manera de concebre l'èxit sorgeix d'un principi aparentment atractiu. Si tothom té les mateixes oportunitats, els guanyadors es mereixen els seus triomfs. Aquesta és la base de l'ideal meritocràtic. És clar que la realitat no és així. No tothom té les mateixes oportunitats per sobresortir. La meritocràcia corroeix el bé comú. Condueix a l'arrogància entre els guanyadors i a la humiliació entre els que surten perdent.
A partir d’aquestes reflexions, el Professor Sandel acaba promovent l’esperit d’humilitat com la virtut cívica que necessitem ara. Ens planteja superar aquesta ètica de l'èxit que ens divideix. Ens proposa anar més enllà de la tirania del mèrit, avançant cap a una vida pública menys hostil i més generosa, reconsiderant el significat de l’èxit i el reconeixement del paper de la sort en la nostra realitat social.
|
|
L'any 2021 ens han demanat projectes de...
|
|
El nostre equip per a l'any 2022
|
|
|
|
|
|
|